Brittiyhdistyksen tuomarointi vol.2

01.04.2010

Britannialaisen NCS-yhdistyksen tuomarointitapa (osa 2)

Kuvio

Kuvio-termi viittaa karvan kärkien värin tasaisuuteen eläimen selästä vatsaraitaan ja korvien välistä hännän tyveen. Ideaalisimmillaan kuvio säilyy kauttaaltaan ehjänä, eli keskiselässä olevaa väriä tai väriastetta esiintyy yhtä syvänä ja tummana lonkissa, hartioissa ja eläimen niskassa. Tällaista kuviota kutsutaan "univormukuvioksi", tai tavallisimmin "hyväksi kuvioksi" laiskojen tuomareiden (kuten itseni!) toimesta. Tummuusasteesta ei ole etua, sillä kuviolla haetaan vain sitä että väri säilyy tasaisena kautta turkin selästä valkoiseen vatsaan asti (poikkeuksena ebony- ja charcoal-mutaatiot, joilla vatsavärin tulisi olla yhtä intensiivinen kuin keskiselässä.

Kuvio

NCS:n arvostelukaavakkeessa kuviot on jaoteltu seuraavasti:

 • Univormukuvio
 • Kuvio rikkoontuu niskassa tai lonkissa
 • Kuvio rikkoontuu niskassa ja lonkissa
 • Kuviota on vain vähän tai ei lainkaan

Kuvio on myös yksi tekijä, joka tekee chinchillasta silmää miellyttävän. Huippueläimet saavat Britannian näyttelyissä ensimmäisen tai toisen arvion, kun alempia arvioita saavat voivat parhaimmillaan yltää alimmille sijoille. Mutaatioiden, kuten black velvetien tai ebonyiden, kohdalla kuvio on erityisen tärkeä, ja lisäksi niillä tarkkaillaan värin intensiivisyyttä, sillä kun black velvetin tulisi olla MUSTA, ebonyn jokaisen karvan tulisi olla "kiiltävän musta". Wilson whitellä kuviota ei arvostella Iso-Britanniassa, koska väri ei dominoi standardia täydellisesti.

Koko

NCS:n arvostelukaavakkeessa koot on jaoteltu seuraavasti:

 • Erittäin suuri
 • Suuri
 • Keskikokoinen
 • Pieni

Näyttelyiden näkökulmasta suurempi chinchilla voittaa pienemmän, mikäli muut niiden ominaisuudet ovat samat. Suunnilleen samankokoisista eläimistä, joista toinen on kuitenkin painavampi, voittaa se, joka on kevyempi mutta jonka turkki on paksumpi. Jalostusnäkökulmasta moni kasvattaja suosii hieman pienikokoisempia uroksia ja suurempikokoisia naaraita. Tulee kuitenkin huomioida, että chinchillat eivät kasva niin suuriksi ja ylipainoisiksi, että ne tiinehtyvät huonommin tai niille tulee kokoon liittyviä terveysongelmia.

Muoto

Muoto on toinen kahdesta ominaisuudesta (koon ollessa toinen), jotka eivät liity turkinlaatuun. Muodolla ei ole mitään tekemistä koon kanssa, sillä se viittaa ainoastaan chinchillan muotoon kun sitä katsoo ylhäältä päin. Chinchillalla voi olla hyvä muoto, vaikka se olisikin pienikokoinen! Ylhäältä päin katsottuna eläimen tulisi olla limppumainen ja muodokas ollen leveä hartioista ja lonkista (lonkkien ei silti tulisi työntyä ulospäin). Myös niskan tulisi olla korkea. Sivusta eläimen profiilia katsottaessa niskassa ei saisi olla "kuoppaa". Pään ja keskiselän karvojen kärkien välillä tulisi olla suora linja - ei kuoppaa tai möykkyä.

Muoto

NCS:n arvostelukaavakkeessa muoto on jaoteltu seuraavasti:

 • Limppumainen ja korkea niska - Tämä muoto on yllä kuvatun mukaisesti pyöreä, limppumainen ja muodoltaan vahva. Kyseisiin eläimiin viitataan usein termillä Brevi-tyyppi, joka tarkoittaa Brevicaudataan polveutuvien chinchillojen sijaan ihanteellista muotoa.
 • Kaikin puolin hyvä - Tämän arvion mukaan chinchilla on kauttaaltaan hyvärunkoinen ja limppumainen, mutta ensimmäisen arvion saaneisiin verrattuna kapeampi.
 • Kapea hartioista - Tämän arvion saaneet chinchillat ovat niin sanotusti triangelin muotoisia, eli leveitä lonkista, mutta huomattavasti kapeampia hartioista ja niskasta. Tämän vuoksi eläin on kolmiomaisen mallinen ylhäältä päin katsottuna.
 • Kauttaaltaan kapea - Tällaisen chinchillan keho on kaikin puolin kapea muistuttaen costina-chinchillaa.

Jälleen, näyttelyiden näkökulmasta sijoittuminen vaatii ensimmäisen tai toisen luokan arvion.

Karvanvaihto

Chinchilla vaihtaa jatkuvasti karvaansa aaltomaisesti. Tuota aaltomaisuutta kutsutaan karvanvaihtorajaksi. Rajan kohdalla uusi karva työntyy karvatupesta työntäen edestään hieman olemassaolevaa turkkia. Vanha karva putoaa pois, vaikka se usein pysyykin uuden turkin välissä ja on poistettavissa säännöllisin hiekkakylvyin ja kampaamalla. Karvanvaihtoraja näkyy usein eläimen turkissa tummempana linjana, tai lievänä uurteena turkin kärkiosassa. Tämä johtuu uudesta, vielä kasvussa olevasta turkista ja siitä, että uusi karva erottaa vanhaa turkkia hieman, jolloin kärjistä näkyy suurempi osa (tällöin eläin näyttää tummemmalta). Eläimillä, joilla on heikko tiheys, kuvio ja kärkivärin syvyys, kyseinen raja näkyy usein vaaleampana linjana, koska uuden turkin työntyessä esiin, vanhan turkin agoutiraita näkyy selvemmin. Karvanvaihtoraja alkaa päästä edeten hitaasti selkään, jossa sen kuvio usein muistuttaa hevosenkenkää lonkkiin jatkaessaan. Lopuksi raja siirtyy häntään. Karvanvaihto tapahtuu viimeisenä chinchillan takajaloissa.

Sää ja karvanvaihto

Karvanvaihto alkaa yleensä kun lämpötila nousee hetkeksi. Koko turkin uusiutuminen voi kestää jopa 12-14 viikkoa. Monissa tapauksissa sää vaihtelee (Britanniassa) uusiutumisen aikana ja leudompi kausi saa aikaan taas uuden karvanvaihdon. Kylmät kaudet tapaavat hidastaa karvan vaihtumista.

Karvanvaihto

 • Parhaassa turkissaan - Eläimen vanha turkki on kasvanut täysin pois, eikä karvanvaihtorajoja ole nähtävissä. Kauttaaltaan hyvässä kunnossa ja tasainen, turkissa ei ole halkeamia tai uurteita.
 • Uusi karva kasvussa - Niskassa ja hartioissa tai lonkissa ja hännän seudulla on nähtävissä karvanvaihtorajoja. Eläin on pääosin parhaassa turkissaan. Hieman parantamisen varaa.
 • Merkittäviä turkinvaihtorajoja - Keskiselässä ja/tai niskassa, sekä hännässä/lonkissa on merkittävästi rajoja. Ei näyttelykunnossa.
 • Heikko - Eläin ei selkeästi ole näyttelykunnossa. Selän turkin väritys on kirjava. Huomattavia karvanvaihtorajoja, eikä chinchilla todella ole näyttelykunnossa.

Chinchillojen näyttelyttäminen parhaassa turkissa

Chinchillojen näytteilleasettajana tulisi pyrkiä viemään eläin näyttelyyn karvanvaihdon päätyttyä ja täten sen ollessa parhaassa turkissaan. Mikäli näin käy, eläin on parhaimmillaan ja omistaja voi valmistella sen näyttelyyn juuri oikeaan aikaan. Iso-Britanniassa vain noin 5% näyttelyn chinchilloista on parhaassa turkissaan, ja nämäkin tapaavat olla nuoria, 4,5 - 5 -kuisia (NCS-näyttelyissä 4 - alle 7 kuukautta), joiden pehmeä vauvakarva on kasvanut ulos ja ne ovat ensimmäistä kertaa parhaassa turkissaan. Toivon mukaan chinchillat ovat 12-14 viikkoa myöhemmin vaihtaneet karvansa vain kerran ollen jälleen parhaassa turkissaan 7,5 - 8 -kuisina, jolloin ne voivat osallistua NCS-näyttelyiden aikuisluokkaan (7kk+).

Artikkeli on käännetty kirjoittajan luvalla. Omat lisäykset tekstissä merkitty kursivoinnilla. Kiitos kommenteista Niina Bambergille ja Maarit Lähdesmäelle.

Alkuperäinen kirjoittaja: Eddie & Richard Crutchley
Lähde: https://www.edchinchillas.co.uk
Kääntäjä: Hanna Puronaho
Julkaistu Chinchilla-lehdessä 4/10

Sähköposti: hannahi3@hotmail.com