Tiineys

01.04.2010

Tiineyden eri vaiheet

1 - 3 VIIKKOA TIINEHTYMISESTÄ

Raskauden ensivaiheet. Naaraan syömistavoissa, käyttäytymisessä, painossa tai yleiskunnossa ei ole muutosta, ja kohdussa tapahtuu vain vähän. Mikäli parittelu ei syystä tai toisesta tuottanut tulosta, naaras tulee jälleen kiimaan noin neljä viikkoa alkuperäisen hedelmöityshetken jälkeen, joten tarkkaile mahdollisia merkkejä uudesta parittelusta.


4 - 7 VIIKKOA TIINEHTYMISESTÄ

Poikaset alkavat kehittyä kohdussa. Kahdeksanteen viikkoon mennessä naaraan paino alkaa nousta. Mikäli naaras on paritellut synnytyksen jälkeen (takaisinparitus), imetettävät poikaset tulisi vieroittaa 6-8 viikon ikäisinä, jotta naaras saa hieman palautua tiineytensä jälkipuoliskolla.


8 - 11 VIIKKOA TIINEHTYMISESTÄ

Naaraan paino nousee. Jos huomaat, että naaras lopettaa syömisen päiväksi tai kahdeksi, syynä saattaa olla takaisinimeytyminen, jolloin elinkelvottomat sikiöt imeytyvät takaisin naaraaseen. Prosessi on luonnollinen, eikä aiheuta haittaa naaraalle tai jäljelle jääville poikasille. Voit tarvittaessa antaa naaraalle kahdesti tai kolmesti viikossa kukkurallisen teelusikallisen sekoitusta, joka sisältää samassa suhteessa vehnänalkioita, kaurahiutaleita ja korvikemaitojauhetta. Tämä voi auttaa poikasia kehittymään kohdussa ja avittaa naarasta maidontuotannossa.


12 - 15 VIIKKOA TIINEHTYMISESTÄ

Poikasesta tulee elinkelpoinen 14-viikkoisena, vaikka se onkin pienikokoinen. Poikasten voi odottaa olevan 40-60-grammaisia. Naaraan paino nousee eniten näinä viimeisinä neljänä viikkona. Vatsa turpoaa, kunnes poikaset 'laskeutuvat' kaksi tai kolme päivää ennen synnytystä. Poikaset kykenevät liikkumaan ympäriinsä heti synnytyksen jälkeen, ja ne syntyvät silmät auki ja täydessä karvapeitteessä. Mikäli et tahdo takaisinparitusta, eristä uros juuri ennen synnytystä, tai heti sen jälkeen.


Yli 16 VIIKKOA TIINEHTYMISESTÄ

Oletko varma parittelun ajankohdasta? Jos naaras kantaa poikasiaan yliaikaa, poikaset tulevat todennäköisesti olemaan suurikokoisia, mikä aiheuttaa ongelmia synnytyksen kanssa. Kolmeen tai neljään tuntiin pitkittynyt synnytys saattaa kieliä ongelmista, joten tulisi ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Artikkeli on käännetty alkuperäisen kirjoittajan luvalla. Kiitos kommenteista Niina Bambergille ja Laura Niemiselle.
HUOM: Otathan huomioon naaraan kunnon/terveyden mikäli takaisinparitat!

Alkuperäinen kirjoittaja: Eddie & Richard Crutchley
Lähde: https://www.edchinchillas.co.uk
Kääntäjä: Hanna Puronaho
Julkaistu Chinchilla-lehdessä 4/10

Sähköposti: hannahi3@hotmail.com